7/3/11

12 μικρά κέικ...σκέτη απόλαυση!

12 ΜΙΚΡΑ ΚΕΪΚ. Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Τσέχας συγγραφέα, Ντομίνικα Ντέρυ, η οποία ταξιδεύει στο χρόνο και διηγείται με γλαφυρό, τρυφερό και ευχάριστο τρόπο τις περιπέτειες όχι μόνο της παιδική της ηλικίας, αλλά και της πατρίδας της. Η μητέρα της είναι γόνος μελών της κομματικής ελίτ και ο πατέρας, αν και οικονομολόγος, οδηγεί ταξί για τα προς το ζην. Η οικογένεια συμπληρώνεται με μια εντυπωσιακά όμορφη αδερφή με πολλούς θαυμαστές και το δημοφιλή σκύλο, αστέρα του κινηματογράφου, Μπάρυ.

Διανύουμε τη δεκαετία του '70, μετά την Άνοιξη της Πράγα και η η Σοβιετική Ένωση ελέγχει τη Τσεχοσλοβακία. Μια νεαρή γυναίκα ονειρεύεται ένα μικρό κορίτσι. Το όνειρο επαναλαμβάνεται για πολύ καιρό και το μικρό κορίτσι έρχεται εντέλει στη ζωή. Εκτός από την ευχάριστη ανάγνωση των περιπετειών ενός μικρού κοριτσιού, η αφήγηση ιστορικών γεγονότων, καθώς ηθών και εθίμων της Τσεχίας κεντρίζει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Τέλος,θα πρέπει να επισημανθεί ότι όταν κάνει λόγο η συγγραφέας για τον κομμουνισμό, δεν εννοεί τον κομμουνισμό του Καρλ Μαρξ, του Φρίντριχ Ένγκελς ή έστω του Βλαντιμίρ Λένιν, αλλά για ένα εκφυλισμένο καθεστώς, επονομαζόμενο κομμουνιστικό και ελεγχόμενο από τη Σοβιετική Ένωση.

"...Άνοιξε ένα φύλλο ενόσω η αδερφή μου καθάριζε και ξεκουκούτσιαζε τα μήλα κι εγώ θρυμμάτιζα κανέλα και γαρύφαλλο στο γουδί. Έξω οι νιφάδες του χιονιού έπεφταν σαν πούπουλα από τον ουρανό. Μέχρι να βασιλέψει ο κήπος είχε γίνει κάτασπρος. Ο μπαμπάς ήρθε φορτωμένος ξύλα για τη σόμπα και μείναμε στην κουζίνα κουβεντιάζοντας και γελώντας , καθώς ψήναμε το στρούντελ και αλείφαμε με μαρμελάδα τα κουλουράκια..."

"...Η τσέχικη μπύρα είναι βέβαια ξακουστή σ' όλον τον κόσμο, έχουμε επίσης μεγάλη παράδοση στα λουκάνικα. Όταν αναλογίζομαι την παιδική μου ηλικία το πρώτο που έρχεται στο ωου είναι τα κέικ και τα λουκάνικα, γιατί συμβόλιζαν τον τρόπο ζωή μας στον κομμουνισμό. Πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχαμε κάτι κοινό με τους Αυστριακούς και τους Γερμανούς: τη νοοτροπία των κατοίκων της μικρής πόλης. Οι επιχειρήσεις επιβίωναν χάρη στην καλή προαίρεση των γειτόνων και οι κοινότητες ήταν σφικτά δεμένες αλληλέγγυες. Όταν ανέλαβαν την εξουσία οι κομμουνιστές κατέστρεψαν αυτή τη νοοτροπία , εξαναγκάζοντας φίλους, γείτονες , ακόμα και συγγενείς να καταδίδουν ο ένας τον άλλον για αντικομμουνιστική δράση...".


12 μικρά απολαυστικά και περιπετειώδη κέικ!
Καλή όρεξη!

1 σχόλιο: